Udělejte si pravou italskou pizzu s multifunkčním tyčovým mixérem Braun. Díky němu hravě zaděláte i menší množství těsta a nakrouháte všechnu zeleninu.
PŘÍPRAVA 30 MINUT + KYNUTÍ, PEČENÍ 15–18 MINUT, NA 1 VELKOU PIZZU, VELMI SNADNÉ
Do food processoru nasadíme hnětací hák, vložíme do něj všechny suroviny na těsto a přilijeme 100 ml vlažné vody.
Uzavřeme, nasadíme tyčový mixér a zapneme na 15 vteřin. Necháme 10 sekund stát a zapnutí i vypnutí 3× opakujeme.
Na pomoučněnou plochu vyklopíme lepkavé těsto. Prohněteme a vypracujeme z těsta kouli obalenou moukou. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na místo bez průvanu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Cukety podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu se semeny. Cukety nakrouháme ve food processoru na disku na jemné strouhání.
Nasekáme cibuli a v pánvi na lžíci oleje ji opečeme dosklovita. Přidáme cukety, osolíme a opékáme 2 minuty na vyšším plameni. Vypneme a dochutíme mátou, solí a pepřem.
Rajčata slijeme, rozdělíme je prsty a smícháme se lžící oleje a špetkou soli.
Troubu předehřejeme na 250°C.
Těsto roztahujeme rukama do stran na pomoučněné ploše a přitom jím pootáčíme. Opakujeme i z druhé strany, dokud nevytvoříme tenkou kulatou placku se silnějšími okraji. Přesunujeme ji na plech vyložený pečicím papírem.
Na těsto rozdělíme kousky rajčat, mozzarellu, hromádky cuket a zakápneme ji ve spirále od kraje až po střed tenkým proudem olivového oleje.
Osolíme a pečeme 15–18 minut. Pizzu ne-cháme pár minut odpočinout, nakrájíme a podáváme.
8 g čerstvého droždí, nadrobeného
180 g hladké mouky + trocha na vál
1/4 lžičky soli
1 lžíce extra panenského olivového oleje
25 g lískových oříšků, namletých najemno
200 g malých cuket, odkrojené špičky
1 menší cibule, oloupaná a rozčtvrcená
2 lžíce extra panenského olivového oleje + navíc na zakápnutí pizzy
sůl a čerstvě mletý pepř
4 velké lístky máty, natrhané
400 g konzerva loupaných rajčat
200 g kvalitní mozzarelly, natrhané