Čerstvá pomerančová šťáva hraje v tomto dezertu hned dvakrát: nahrazuje mléko v korpusu a nakonec zazáří v sirupu, kterým se dort přelévá.
PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 45–50 MINUT, PRO 8–12 OSOB, SNADNÉ.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
V odšťavňovači vymačkáme pomeranče a odměříme 2 hrnky šťávy.
Do středu vyšší 22cm kulaté formy postavíme prázdnou konzervu a naplníme ji fazolemi. Formu vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem.
Vejce a cukr našleháme do bledé nadýchané pěny. Postupně zašleháme pomerančovou šťávu, kůru a olej. Smícháme prosátou mouku, kypřicí prášek, sodu a po částech zašleháme do pěny. Vlijeme do formy a pečeme asi 45 minut nebo až špejle po vpíchnutí vyjde čistá.
Na sirup svaříme pomerančovou šťávu s krupicovým cukrem do zhoustnutí, trvá to asi 15 minut.
Upečený korpus po 10 minutách chladnutí ve formě překlopíme na plochý talíř. Propícháme ho špejlí, potřeme částí sirupu a necháme ho vsáknout. Povrch ozdobíme pomerančem a přelijeme zbylým sirupem.
8 pomerančů nebo podle potřeby (na 2 hrnky čerstvé šťávy)
1/2 hrnku olivového oleje + na formu
3 velká vejce
1 hrnek třtinového cukru nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče
1 a 3/4 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku krupicového cukru
2 pomeranče, okrájená kůra a nakrájené na tenké plátky
soutěž o 5 citrusovačů Guzzini.
Soutěžní otázka
S čím doporučujeme podávat pomerančový dort?
Odpovědět