Sváteční štolu plnou oříšků a marcipánu budete díky robotu ETA péct nejen o adventu!
PŘÍPRAVA 40 MINUT + KYNUTÍ, PEČENÍ 30 MINUT, PRO 12 OSOB, SNADNÉ
Mouku, droždí, cukr, muškátový oříšek, špetku soli, citronovou kůru, máslo, mléko a vejce zpracu- jeme v robotu rychlostí 2 na těsto. Vytvarujeme kouli a necháme nakynout.
Vyválíme obdélník 37×17cm, střed posypeme třetinou ovoce v rumu a pistáciemi. Okraje těsta přehneme přes ovoce, obrátíme spojem dolů a opět rozválíme. Celý postup 2× opakujeme. Nakonec těsto rozválíme na obdélník 55×16cm a zabalíme do něj váleček marcipánu.
Na plechu s pečicím papírem stočíme štólu do věnce kolem prázdné 12cm plechovky potřené máslem. Konce štóly potřeme vejcem a spojíme.
Přikryjeme utěrkou a po nakynutí potřeme vejcem.
Pečeme 30 minut při 170°C a po zchladnutí štólu polijeme polevou a ozdobíme.
550 g hladké mouky 00 + na vál
2× 7g sáček sušeného droždí
50 g krupicového cukru
špetka muškátového oříšku a soli
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
100 g másla, rozpuštěného
250 ml vlažného mléka
2 vejce (1 do těsta a 1 na potření)
100 g sušených višní, 50 g sušených brusinek a 100 g kandované citrusové kůry, pokrájené a zalité
4 lžícemi rumu + višně na ozdobu
100 g nesolených loupaných pistácií, nasekaných nahrubo + na ozdobu
300 g marcipánu
100 g moučkového cukru utřeného se 3 lžičkami vody na polevu